Repair Elinchrom Skyport transmitter plus HS

Elinchrom maakt normaal gesproken hele degelijke producten die tegen een stootje kunnen. Zwitserse precisie en degelijkheid zeggen ze. En dat klopt zeker voor hun flitsers. Ik heb die dingen de hele wereld over gesleept. Ze hebben in de buiten in de brandende zon gestaan, binnen in stoffige fabrieken, ze zijn meerdere malen omgewaaid en omgeduwd en ze werken gelukkig nog steeds. Kortom het is een hele goede investering geweest.

Zo heb ik ook de Elinchrom Skyport transmitter plus HS aangeschaft. Een prachtig staaltje techniek die je bovenop je camera kan schroeven. Je kan er je Elinchrom flitsers op afstand mee instellen, hij ondersteund High Sync en op mijn nieuwe ELB 500 set zelfs TTL. Alleen kan hij niet zo goed tegen een stootje. Ik had het apparaatje nog maar twee weken en ik laat hem pardoes vallen. Er zit een heel klein plastic palletje dat er voor zorgt dat het dekseltje van de batterijen blijft dicht zitten. En deze was finaal afgebroken.

Natuurlijk had ik op hoge poten terug kunnen gaan naar de winkel en een nieuwe kunnen eisen, maar dat vindt ik niet netjes. Ik heb hem zelf laten vallen nietwaar. Ik had mijn verzekering kunnen bellen en een nieuwe kunnen kopen, maar dat vind ik zonde. Zo’n klein defect is het niet waard. En het kost tijd om naar een winkel te gaan. Ik ben meer een MacGyver type van het repareren met een stukje gaffertape.

Alleen het probleem met gaffer is dat het langzaam loslaat en het ziet er een beetje armoedig uit. En als je de batterijen moet vervangen zit je iedere keer te prutsen. Batterijen zijn namelijk altijd leeg in de in the middle of nowhere, op een moment wanneer je super veel haast hebt. Een klant die in je nek staat te hijgen, modellen in de stress, visagie die geen zin meer heeft. Nee dit kan beter!!!

En als je dan weer een beetje tot rust gekomen bent, komen de oplossingen vanzelf. Met een Dremel en een schroefje zal ik maar zeggen.

 

Als je met je Dremel een klein gaatje (1,2 mm), op de plek waar het palletje hoort te zitten, boort. * Dan kan je daar een klein schroefje in draaien. Deze blijft dan, als het goed is, achter het stukje plastic haken als je de deksel sluit.

 

 

 

Er is dan nog wel een kleine kier zichtbaar maar dat is voor mij geen probleem. Ik werk er nu al een paar maanden mee en het werkt perfect.

 

 

Probleem opgelost.

* Let op, Ik geef alleen maar aan hoe ik het probleem heb opgelost. Wanneer jij besluit om met een Dremel in je apparatuur te gaan zitten boren is dat geheel voor eigen risico.