Fix your Nikon D7000 shutter

Nikon Error messageHet meest kwetsbare onderdeel van je peperdure spiegelreflex is de shutter. Dit is een super high tech mechanisch gordijntje dat razend snel kan openen en sluiten. Na 61.941 keer open en dicht te zijn geweest zijn hield die van mij het het voor gezien. Natuurlijk midden in een shoot. Eerst hoor je een maf krakend geluidje tijdens het afrukken en vervolgens hoor je niks meer en verschijnt er knippend de code ERR op mijn display.

“Oei, das niet zo mooi, de reparatiekosten zijn ongeveer 400 euro meneer” zei de verkoper, zal ik hem meteen voor u opsturen? Op zo’n moment doe je wat iedere wijze man zou doen in deze delicate situatie… Meteen een spiksplinternieuwe Nikon D750 body aanschaffen.

Geloof mij ik ben heel erg blij met mijn nieuwe, hypermoderne, full frame speledingetje, maar op een of andere manier het gaat toch knagen als je oude trouwe vriend zo levenloos op in de kast ligt. Daarom heb ik besloten hem zelf maar te repareren, hoe moeilijk kan het zijn?

Dokter verantwoordelijkheid - Henry FaberVerantwoordelijkheid

Maar eerst… Ik ben en voel me absoluut niet verantwoordelijk voor wat jij met je camera gaat doen. Het is geheel voor eigen risico als je de schroeven begint lost te draaien. En de garantie van Nikon kan je bij het oud papier gooien. Ik wil absoluut geen gezeur horen van wie dan ook hierover. Zoek het even lekker zelf uit.

Koop een 2e hands sluiter

Nikon SluiterVia ebay kan je in China voor ongeveer 60 dollar een 2e hands sluiter aanschaffen. Het is me niet gelukt een nieuwe bemachtigen. Hoe ze aan deze sluiters komen is mij een raadsel. Ik vermoed dat ze in de toekomst kunnen reizen, en daar voor weinig geld een oude camera’s opkopen, om ze vervolgens weer voor onderdelen in deze tijd te kunnen verkopen.

 

Creëer een goede werkplek

schroefjesDe hele operatie kost je een dag, dus schakel je telefoon uit, barricadeer de deur en sluit je gordijnen. Schrijf op je Facebookpagina “Geen tijd voor leuke dingen vandaag, laat me met rust.”
Zorg dat de plek een beetje stofvrij is, of in ieder geval stofarm. En plak een stuk plakband (op z’n kop) op je tafel zodat je daar straks de schroefjes in volgorde op kan plakken.

Documenteer

Doe je zelf een lol en fotografeer elke schroef die je losdraait en plak ze daarna in volgorde op de strook plakband. Voordat je bij de sluiter bent ben je ongeveer 63 schroeven verder. Ze zijn allemaal anders van formaat en hebben verschillende schroefdraden. Een schroefje op de verkeerde plek kan fataal zijn voor je camera. Als deze los laat kan hij overal tussenkomen waar je hem liever niet tussen wil hebben. Kijk ook eens op lensrentals.com Zij hebben in 2012 al eens een keer een D7000 uit elkaar gehaald.

Stap 1. Verwijder de onderplaat

1 Onderplaat Nikon D7000 batterijdeksel 1 Onderplaat Nikon D7000We beginnen simpel, acht schroeven losdraaien, waarvan drie verstopt zitten achter de batterijdeksel.

Stap 2. Twee schroeven links

2 achter de deurtjes D7000Achter de twee deurtjes van je USB, HDMI, GPS en Mic zitten twee schroeven die ook los moeten.

Stap 3. Twee schroeven achter het oogdingetje

3 Achter het oogdingetje D7000Schuif eerst het oogdingetje eraf en walla, daaronder zitten twee schroefjes verstopt.

Stap 4. De achterkant

4 De achterkant Nikon D7000 1 4 De achterkant Nikon D7000 2 4 De achterkant Nikon D7000 3 4 De achterkant Nikon D7000 4 Aan de onderkant zitten nog twee schroeven en aan de zijkant nog een. En achter het rubbertje naast de lifeview knopje zit weer een schroefje verstopt.

Haal voorzichtig de achterkant eraf en let op dat je niet de flex kabels kapot trekt. Als je het zwarte balkje, van de flexkabel aansluiting, omhoog flipt kan je deze heel gemakkelijk de kabel loshalen.

4 De achterkant Nikon D7000 5Neem even de tijd om het prachtige binnenwerk van een Nikon D7000 te aanschouwen.

 

Stap 5. Schields up Scotty

5 Shield 3 Nikon D7000Haal de metalen beschermschilden los zodat we bij de eerste printplaat kunnen komen. Deze zitten gedeeltelijk vast met schroefjes en gedeeltelijk vastgeklikt.

 

Stap 6. Printplaat 1

6 First printboard 1 Nikon D70006 First printboard 2 Nikon D7000Nog een paar van die flex kabels loshalen en paar schroefjes en de eerste printplaat is los.

Tijd voor een kopje rustgevende Kamille thee.

 

Stap 7. De Tipod plate

7 tripod plate Nikon D7000Als we weer een beetje tot rust zijn gekomen kunnen we verder met de rest van de operatie. Schroefjes schroefjes en nog meer schroefjes. De bodemplaat kan eraf zodat we vol overgave kunnen beginnen aan het volgende avontuur.

 

Stap 8. Camera’s sensor unit

8 Camera's sensor unit Nikon D7000We zijn er bijna. Onder deze schroeven en flex kabels zit de sensor verstopt. Doe mij een lol en stop deze sensor meteen in een schoon stofvrij plastic zakje. En ga vooral niet met die vette tengels van jou eraan zitten.

 

Stap 9. De defecte sluiter

9 a defective shutter Nikon D7000Volgens mij hoeft je echt geen Nikon camera expert te zijn om te zien dat deze nodig vervanging toe is. Om hier bij te kunnen zullen we eerst de voorkant er af moeten schroeven.

Stap 10. De voorkant

Schroef, schroef, schroef, het duurt even maar dan is de voorkant er ook eraf.

9 Front Nikon D7000 9 Front Nikon 2 D7000 9 Front Nikon 3 D7000 9 Front Nikon 4 D7000 9 Front Nikon 5 D7000 9 Front Nikon 6 D7000

Voor de grip zul je de schroeven vinden helemaal binnenin de batterij houder.

Stap 11 De bovenkant

Eindelijk hebben we nu toegang tot de schroeven van de bovenkant van de camera.11 Top assembly 1 D7000 11 Top assembly 2 D7000 11 Top assembly 3 D7000 11 Top assembly 4 D7000 11 Top assembly 5 D7000 11 Top assembly 6 D7000

Om het laatste schroefje heb ik me helemaal rot gezocht en hierom de camera bijna uit het raam gegooid.
Pssst… Er zit een schroefje verstopt achter het stikkertje van de focus knop van de viewfinder. Niet verder vertellen hoor!

Stap 12 De Lens mount

12 Lens mount D7000 1 12 Lens mount D7000 2
Het bleek achteraf helemaal niet nodig te zijn maar vanwege mijn enthousiaste reactie op schroefjes kon ik het niet laten. In vervolg zou ik hem lekker laten zitten.

Stap 13

Verveel ik je al, we zijn er nog lang niet. De sluiter zit helemaal ingepakt en vereist nog een aantal schroefjes om los gehaald te worden.

13 D7000 1 13 D7000 2 13 D7000 3 13 D7000 4 13 D7000 5 13 D7000 6

De volgende stap wordt het weer spannend, dan gaan we met de soldeerbout aan de gang. Dus steek deze maar vast in het stopcontact zodat hij alvast kan opwarmen.

 

Stap 14 Solderen

14 Nikon D7000 solderen 15 Nikon D7000 solderenAlles zit lekker vast met stekkertjes en kabels, maar deze zwarte en rode draad van de elektromotor moeten worden losgesoldeerd.

Aan de andere kant vinden we een kabel die we ook los moeten solderen. Maak je borst maar nat voor het vastsolderen. Het is zo klein dat ik het gevoel heb alsof  je met een hakbijl een tandenstoker probeert probeert te hakken.

Stap 15 Nog een schroefje

15 Nikon D7000En walla een stuk of 65 schroeven verder en je hebt de sluiter eruit. Tijd voor feest is er niet want je kan niet wachten todat je hem weer inelkaar hebt.

15 Shutter Nikon D7000

Stap 16 In elkaar zetten

Pak nu je verse sluiter uit China en monteer deze er weer in. Gewoon het zelfde verhaal maar dan in omgekeerde volgorde.

 

Resultaat

Mijn oude trouwe vriend is bijna weer de oude, hij fotografeert weer als een dolle. Helaas hapert live view af en toe en het geluid werkt niet meer. Hij neemt geen geluid meer op en speelt ook geen geluid meer af. Dit betekend dat ik de video mogelijk heden wel op mijn buik kan schrijven. Ik vermoed dat er ergens iets niet helemaal goed zit, maar ik heb voorlopig geen zin om dat ding weer los te schroeven. Het is een opeengepakte mix van delicate elektronica die niet gemaakt is om door “gewone mensen” opengemaakt te worden. Het lijkt een hoop geld om je camera te laten repareren, maar het is iedere cent waard.

Update

Achteraf kwam ik deze pagina’s tegen met heel veel info over het repareren van je Nikon camera: